Filet z kurczaka w sosie porowym to pyszne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe, które smakiem zachwyci całą rodzinę. Soczyste mięso w delikatnym kremowym sosie idealnie pasuje do smaku i aromaty wędzonego boczku. Polecam!
Składniki:
- 3 filety z kurczaka
- 150 g surowego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- 2 pory (tylko białe części)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka mąki tortowej
- ½ szklanki rosołu
- ½ szklanki śmietany 30%
- 1 szczypta suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy olej i masło. Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy, posypujemy solą i pieprzem. Podsmażamy z obu stron na złoty kolor. Odstawimy na bok.
Na drugiej patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, a boczek się lekko zarumieni dodajemy pory pokrojone w plasterki i czosnek przeciśnięty przez praskę – jeśli z wytopionego boczku jest mało tłuszczu można dodać łyżkę oleju lub masła. Całość dusimy aż por zmięknie. Posypujemy mąką i delikatnie mieszamy. Warzywa zalewamy rosołem i gotujemy kilka minut. Następnie dodajemy musztardę i śmietanę. Mieszamy i próbujemy sos. Doprawiamy do smaku tymiankiem, pieprzem i ewentualnie solą.
Do sosu dodajemy podsmażone filety z kurczaka. Dusimy pod przykryciem ok. 20-25 minut.
Filet z kurczaka w sosie porowym podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Smacznego!