Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8458.900 - Focaccia z pomidorami, oliwkami i rozmarynem
8
Focaccia z pomidorami, oliwkami i rozmarynem
  • 8458.900 - Focaccia z pomidorami, oliwkami i rozmarynem

Oj tęsknię już za wiosną, słońcem i mnóstwem świeżych warzyw. Z tej tęsknoty powstała kolorowa focaccia z pomidorami, oliwkami i rozmarynem. Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe oraz ulubione dodatki – mniam! Palce lizać.

8449.900 - Focaccia z pomidorami, oliwkami i rozmarynem

Składniki na ciasto:

  • 175 ml ciepłej wody
  • 3 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g mąki tortowej
  • 25 ml oliwy z oliwek

 

Dodatkowo:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 garść oliwek
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • świeży rozmaryn
  • sól morska
  • pieprz kolorowy

 

8444.900 - Focaccia z pomidorami, oliwkami i rozmarynem

Przygotowanie:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki.

Mąkę mieszamy z solą i wlewamy drożdże, zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut na posypanym mąką blacie. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60-80 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

8464.900 - Focaccia z pomidorami, oliwkami i rozmarynem

Wyrośnięte ciasto, wciskamy rękę by odgazowało i przekładamy na lekko posypany mąką blat. Ciasto dzielimy na 5-6 części. Każdą część przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągamy na kształt placka. Na cieście układamy połówki pomidorów, oliwek, plasterki cebuli i gałązki świeżego rozmarynu, delikatnie wciskamy je w ciasto. Posypujemy solą morską i pieprzem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni gotowe focaccie pieczemy ok. 30 minut.

8470.900 - Focaccia z pomidorami, oliwkami i rozmarynem

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź