Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 4072.900 - Grillowana wątróbka z zielonymi dodatkami
Grillowana wątróbka z zielonymi dodatkami
  • 4072.900 - Grillowana wątróbka z zielonymi dodatkami

Dziś oryginalna i niebanalna grillowana wątróbka z zielonymi dodatkami. Próbowaliście już kiedyś wątróbki z grilla? Polecam! Delikatna i soczysta w smaku, a do tego pyszna i zdrowa sałatka z mnóstwem warzyw.

Grillowana wątróbka z zielonymi dodatkami

Składniki:

  • 300 g kurzej wątróbki
  • 2 cebule
  • 1 jabłka
  • sól
  • pieprz
  • świeży rozmaryn

 

Składniki na marynatę:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz

 

Składniki na sałatkę:

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 150 g sałaty lodowej
  • kilka różyczek brokuły
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • ½ czerwonej cebuli

 

Składniki na sos:

  • 1 łyżka octu białego winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Grillowana wątróbka z zielonymi dodatkami

Przygotowanie wątróbki:

Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i wkładamy na ok. godzinę do marynaty. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Jabłka również kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne (ja nie obieram jabłek ze skórki). Wątróbkę, cebulę i jabłka nadziewamy na przemian na patyczki do szaszłyków i grillujemy ok. 35-40 minut.

 

Przygotowanie sosu:

Wszystkie składniki na sos łączymy i ucieramy/mieszamy aż sos będzie jednolity.

Grillowana wątróbka z zielonymi dodatkami

Przygotowanie sałatki:

Szpinak i sałatę płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą. Pomidorki kroimy na pół, a cebule w cienkie plasterki. Szpinak i sałatę układamy na talerzu. Na sałacie układamy brokuły i pomidorki, posypujemy cebulą i polewamy sosem.

Szaszłyki z wątróbki układamy na sałacie.

Grillowana wątróbka z zielonymi dodatkami

 

Pozostaw odpowiedź