Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Grillowane grzanki ze szparagami i kremowym serkiem

Grillowane grzanki ze szparagami i kremowym serkiem to idealna przekąska podczas spotkań przy grillu lub pomysł na leniwe śniadanie. Chrupiące czosnkowe grzanki, śmietankowy serek z mnóstwem świeżych, ulubionych ziół i delikatne szparagi – pycha! Takie grzanki możecie również przygotować w piekarniku, a szparagi podsmażyć na patelni 🙂

Składniki:

  • 1 długa bagietka
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska
  • 1 pęczek zielonych szparagów (250 g)
  • 300 g serka śmietankowego
  • 1 ogórek małosolny
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub koperku
  • czerwony pieprz

 

Dodatkowo:

  • 2 garście rukoli
  • świeża bazylia

 

Przygotowanie:

Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku mieszamy z oliwą, dodajemy odrobinę soli, mieszamy i odstawiamy żeby smaki się „przegryzły”. Bagietkę kroimy w kromki i smarujemy czosnkową oliwą.

Szparagi płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i odłamujemy twarde, łykowate końcówki. Następnie smarujemy je czosnkową oliwą i posypujemy solą morką. Nabijamy na patyczki do szaszłyków lub układamy na aluminiowej tacce. Szparagi i pieczywo grillujemy z dwóch stron kilka minut ok. 6-8 minut.

W międzyczasie kremowy serek mieszamy z drobno posiekanym ogórkiem i ziołami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotowe grzanki smarujemy serkiem, na wierzchu układamy po 2 szparagi. Całość posypujemy listkami świeżej bazylii, rukoli i czerwonym pieprzem.

Smacznego!

Zostaw komentarz



Close