Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Grillowany ser halloumi z kuskusem i warzywami

Dziś na specjalne życzenie grillowany ser halloumi z kuskusem i warzywami. Niezbyt popularny jeszcze w Polsce pyszny, biały, półtwardy cypryjski ser, który ze względu na swój smak i właściwości uznawany jest za klejnot w koronie śródziemnomorskich serów. Ser ten wytwarza się z mleka owczego lub z odpowiedniej mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego z dodatkiem mięty. Podawany głównie na ciepło!

Składniki na 2 osoby: serek1

  • 125 g kuskus
  • 170 ml wywaru z rosołu
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • 1 łyżka sezamu, ewentualnie czarnuszki
  • 2 łyżki posiekanej bazylii cytrynowej lub zwykłej (mogą być inne zioła, pietruszka, szczypiorek)
  • 1 cukinie, pokrojoną w cienkie plastry
  • 4 małe dojrzałe pomidory
  • 125 gr sera halloumi, (4 plastry)

Składniki na marynatę:

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sok z jednej limonki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana

 

Przygotować marynatę z oliwy z oliwek, soku z limonki, czosnku, mięty i papryczki chili. Plastry sera halloumi zalać połową marynaty (marynować ok. 30-40 minut), drugą część marynaty odłożyć na bok.

Kuskus zalać gorącym wywarem z rosołu, przykryć i odstawić na ok. 15 minut. Paprykę żółtą i czerwoną pokroić w drobną kostkę. Do kuskusu dodać bazylię, paprykę żółta i czerwoną i sezam. Dodać pozostałą część marynaty i dobrze wymieszać. By ładnie podać kuskus należy przełożyć go do filiżanki bądź innego małego naczynia i ugnieć go za pomocą łyżki. Teraz już tylko pozostaje zrobić „babkę” na talerzu.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i smażyć plastry cukinii przez 2-3 minuty. Wyjąć i odłożyć na papierowy ręcznik. Następnie na patelni smażymy/dusimy przez kilka minut pomidory (tak aby się nie rozpadły). Rozgrzewamy jeszcze jedną łyżkę oliwy z oliwek i smażymy ser halloumi z obu stron na złoty kolor.

Na talerz wykładamy kuskus, który owijamy plastrami cukinii, dodajemy ciepły ser halloumi i natychmiast podajemy.

 

 

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close