Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0129.900 - Grissini
Grissini
  • 0129.900 - Grissini

Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa, a prościej to drożdżowe paluchy, a raczej paluszki 🙂 . Ta przekąska jest idealna na przyjęcia, prosta i smaczna! Grissini za każdym razem mogą być inne – z sezamem, makiem, czosnkiem lub owinięte szynką szwarcwaldzką! To co, kto schrupie je ze mną!

Grissini

Składniki na grissini:

  • 250 g mąki tortowej
  • 8 g suchych drożdży
  • 140 ml ciepłej wody
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka płynnego miodu

 

Dodatkowo:

  • oliwa do posmarowanie miski
  • mąka do podsypywania
  • 2-3 łyżki kaszy manna
  • ulubione dodatki: oregano, mak, sezam, tarty parmezan

 

Grissini

Przygotowanie grissini:

W misce mieszamy wszystkie składniki aż się połączą. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat (w razie potrzeby można podsypać mąką) i zagniatamy przez 10-15 minut. Gdy ciasto jest już gładkie przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni.

Grissini

Po tym czasie ciasto przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia posypanym kaszą manna. Rozwałkowujemy je na kształt prostokąta i ostrym nożem kroimy w cienkie paluszki. Paseczki delikatnie skręcamy, smarujemy oliwą i posypujemy ulubionymi dodatkami.

Grissini wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.

Smacznego!

Grissini

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź