Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Grochówka wojskowa z całego grochu

Jedna z najpopularniejszych polskich zup – grochówka wojskowa z całego grochu! Sycąca i rozgrzewająca. Idealna na chłodne jesienne i zimowe dni. Gęsta, zawiesista, pachnąca wędzonką. Po prostu pyszna!

Składniki:

  • 250 g całego grochu
  • 150 g chudego surowego wędzonego boczku
  • 150 g kiełbasy
  • 200 g wędzonych żeberek
  • 1-2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 5 ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Sól
  • Pieprz

 

Przygotowanie:

Groch cały przebieramy, zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 6 godzin. Wędzone żeberka i boczek oraz ziele angielskie i liść laurowy zalewamy ok. 2 litrami wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie płuczemy groch na sicie i dodajemy do wywaru (cały groch będzie gotował się ok. godziny).

Warzywa obieramy. Pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew w plasterki.

Mniej więcej w połowie czasu potrzebnego do ugotowania grochu dodajemy do garnka pokrojone i starte warzywa. Przykrywamy pokrywką i dalej gotujemy.

Pod koniec gotowania wyjmujemy żeberka i boczek, gdy lekko przestygną kroimy je w kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki.

Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule, dodajemy kiełbasę, boczek i żeberka, smażymy aż mięso się zarumieni.

Mięso ponownie dodajemy do zupy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy (sól, pieprz, majeranek, cząber i tymianek).

Całość gotujemy jeszcze kilka minut.

Smacznego!

Zostaw komentarz



Close