Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Gruszki pieczone z gorgonzolą i orzechami włoskimi

Sezon na gruszki w pełni więc trzeba korzystać. Ser pleśniowy i gruszka to dla mnie połączenie idealne, a gdy dodam do tego jeszcze orzechy włoskie i wszystko zapiekę mmm.. na samą myśl „ślinka mi cieknie” 😛 Tego trzeba po porostu spróbować!Gruszki z gorgonzolą i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 4 gruszki (użyłam klapsa/faworytki)
  • 50g masła
  • 100g sera gorgonzola
  • 100g wyłuskanych orzechów włoskich
  • sok z jednej cytryny
  • zielona pietruszka do dekoracji

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, w międzyczasie ucieram ser z masłem dodaję posiekane orzechy (kilka można zostawić do dekoracji). Gruszki obieram ze skóry, kroję na pół. Za pomocą łyżeczki do drążenia owoców (może też być zwykła łyżeczka) usuwam gniazda nasienne. Skrapiam owoce sokiem z cytryny żeby nie ściemniały i w powstałe otwory po usuniętych gniazdach nasiennych nakładam farsz serowo-orzechowy.

Gruszki układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie otwieram naczynie i podpiekam jeszcze 3-4 minuty – podaję ciepłe, posypane zieloną pietruszką.

Zostaw komentarz



Close