Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Gruszki w cieście

Właśnie zaczęły się u mnie gruszki więc postanowiłam przygotować szybki i prosty deser. Gruszki w cieście.. to typowy jesienny deser, aromatyczny z wyczuwalną nutką przyprawy do pierników. Miękkie gruszki gotowane w aromatycznym syropie z dodatkiem przypraw do grzanego wina i skórki z pomarańczy zanurzone w puszystym cieście.. pycha!

Gruszki w cieście

Składniki na ciasto:

  • 120 g masła
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1 szczypta soli
  • 125 g mąki tortowej
  • 30 ml mleka

 

Gruszki w cieście

Składniki na gruszki:

  • 6 gruszek
  • 600 ml wody
  • 225 g cukru
  • skórka otarta z ½ pomarańczy
  • 1 łyżeczka przyprawy do grzanego wina
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Dodatkowo:

  • tłuszcz do formy
  • cukier puder

 

Gruszki w cieście

Przygotowanie gruszek:

Gruszki obieramy, nie kroimy ich i usuwamy gniazda nasienne. W garnuszku łączymy wodę, cukier, skórkę z pomarańczy i przyprawy. Mieszamy wszystkie składniki i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Do syropu wkładamy gruszki, zmniejszamy palnik i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu obracając owoce. Ważne aby nie rozgotować gruszek. Wyjmujemy owoce i odkładamy na talerz.

Gruszki w cieście

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Okrągłe kokilki smarujemy masłem. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajka, proszek do pieczenia i połowę mąki. Ucieramy ciasto. Na koniec dodajemy mleko, przyprawy i pozostałą mąkę. Miksujemy aż otrzymamy jednolite ciasto.

Przygotowanym ciastem napełniamy kokilki do 2/3 wysokości. Do każdej foremki ostrożnie wkładamy gruszki. Pieczemy ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Gruszki w cieście

Gruszki w cieście

Gruszki w cieście

Gruszki w cieście

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close