Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • orz2 - Gruszki z masą orzechową i karmelem
Gruszki z masą orzechową i karmelem
  • orz2 - Gruszki z masą orzechową i karmelem

Kolejna odsłona gruszek. Dziś gruszki z masą orzechową i karmelem. Deser, który na pewno zasmakuje zwolennikom orzechów.

Składniki: kosz - Gruszki z masą orzechową i karmelem

  • 4 gruszki
  • 200 g cukru
  • 1 litr wody

Składniki na masę orzechową:

  • 100 g zmielonych orzechów włoskich (można użyć do tego blendera)
  • 2 łyżki śmietany 36% (nie śmietanki w płynie, chodzi o gęstą słodką śmietanę)
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki na sos karmelowy:

  • kilka całych, obranych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu naturalnego
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła

 

Wodę z cukrem zagotować (można też dodać ulubione przyprawy – cynamon, wanilię, goździki). Gruszki umyć, obrać ze skórki zostawiając ogonki. Przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i włożyć do gotującej wody. Gotować ok. 15 minut. Wyjąć i odłożyć żeby przestygły.

Śmietanę, cukier puder i zmielone orzechy połączyć razem. Powstałą masę można schować do lodówki będzie łatwiej formować kulki.

Masło rozpuścić z miodem i cukrem (cukier musi się rozpuścić) dodać orzechy i jeszcze chwilę pogotować, mieszając.

Z masy orzechowej formujemy w rękach kulki (wielkości orzecha włoskiego) i napełniamy połówki gruszek. Całość polewamy sosem karmelowym.

orz1 - Gruszki z masą orzechową i karmelem

Pozostaw odpowiedź