Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Gruszki z serem pleśniowym w szynce

Dziś propozycją na prostą i szybką przystawkę. Gruszki z serem pleśniowym w szynce. Słodkie soczyste gruszki, aromatyczny ser pleśniowy połączony z orzechami i wyrazisty smak dojrzewającej szynki. To musiało być pyszne! Idealne połączenie smaków i aromatów.

Gruszki z serem pleśniowym w szynce

Składniki:

  • 3 gruszki
  • 100 g sera pleśniowego użyłam srebrny lazur
  • 150 g serka kremowego
  • 12 plasterków szynki wędzonej surowej dojrzewającej
  • 20 g orzechów włoskich
  • natka pietruszki
  • 1 garść rukoli
  • pieprz

Gruszki z serem pleśniowym w szynce

Przygotowanie:

Gruszki myjemy i kroimy, każdą na 4 części. Usuwamy gniazda nasienne. W miseczce łączymy ser pleśniowy z serkiem kremowym, dodajemy posiekane orzechy i natkę pietruszki i mieszamy aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku pieprzem.

Gruszki z serem pleśniowym w szynce

Przygotowaną masą napełniamy gruszki (dokładniej wgłębienia po usuniętych gniazdach nasiennych), posypujemy rukolą i każda ćwiartkę owijamy plasterkiem szynki.

Smacznego!

Gruszki z serem pleśniowym w szynce

Zostaw komentarz



Close