Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
6 komentarzy

Grzane wino z miodem

Dziś idealna propozycja na mroźne, zimowe wieczory – grzane wino z miodem! Aromatyczne, pachnące pomarańczą, cynamonem i anyżem! Dla mnie idealne na zimową chandrę i mróz.

Grzane wino z miodem

Składniki na grzane wino:

  • 750 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 170 g płynnego miodu
  • 4-5 pomarańczy
  • 2 gwiazdki anyżu
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków
  • opcjonalnie 50 ml wódki

 

Grzane wino z miodem

Przygotowanie:

Pomarańcze dobrze myjemy, skórkę ścieramy na tarce, a sok wyciskamy. Do garnka wlewamy miód, dodajemy skórkę i sok z pomarańczy, korę i mielony cynamon, anyż i goździki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1-2 minuty. Następnie wlewamy wino i ewentualnie wódkę i podgrzewamy – NIE GOTUJEMY!!! kilka minut. Przed podaniem możemy przecedzić. Podajemy z plasterkiem pomarańczy.

Grzane wino z miodem

Grzane wino z miodem

6 komentarzy

  1. mańka |

    Uwielbiam grzańca, szczególnie w zimowe wieczory 🙂 Mój tata jak robi, to dodaje do niego jajko. Grzaniec jest wtedy bardziej gęsty i ma charakterystyczny posmak, polecam spróbować

    Odpowiedz
  2. Miody Roberta |

    Wprawdzie teraz nie ma sezonu na grane wino, ale na chłodniejsze wieczory polecam właśnie grzańca z naturalnym miodem lipowym – rewelacja 🙂
    Pozdrawiam
    Robert

    Odpowiedz
  3. Mirek |

    Dobra, napiłbym się… Musi być bardzo relaksacyjne – gdybym nie kombinował z kupażami to pewnie spróbowałbym już teraz.

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close