Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 7259.900 - Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa
  • 7259.900 - Zupa gulaszowa

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa gulaszowa idealnie sprawdzi się w roli głównego dania obiadowego. Pochodzi z kuchni węgierskiej, doprawiona wędzoną i słodką papryką, kminkiem, ostrą papryczką chili i czosnkiem zachwyca intensywnym smakiem. Idealna nie tylko w zimowe dni.

Zupa gulaszowa

Składniki na zupę:

  • 3-4 cebule
  • 3 marchewki
  • 3 papryki (zielona, żółta i czerwona)
  • ½ papryki chili
  • 4-5 ziemniaków
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 sztuk ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • wędzona słodka papryka
  • kminek mielony
  • 1 łyżka oleju
  • 1 puszka pomidorów lub 1-2 łyżki przecieru pomidorowego

 

Składniki na marynatę:

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 300 g mięsa wołowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1-2 łyżki oleju

 

Dodatkowo:

  • natka pietruszki
  • 2 litry bulionu np. drobiowo-wołowego

Zupa gulaszowa

Przygotowanie marynaty:

Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. W misce mieszamy przyprawy i olej, wrzucamy mięso i dobrze mieszamy. Wstawiamy do lodówki na minimum godziną, a najlepiej na całą noc.

Zupa gulaszowa

Przygotowanie zupy:

Cebulę obieramy i kroimy w pióra, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę (obraną), selera naciowego i papryki kroimy w plasterki. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy mięso i smażymy aż się ładnie zarumieni. Zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy ok. 45 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy marchewkę i gotujemy dalej. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy ziemniaki, selera naciowego, papryki chili i czosnek. Gotujemy przez 15 minut i dodajemy pokrojone pomidory lub koncentrat. Dusimy ok. 15-20 minut. Doprawiamy do smaku ostrą i słodką papryką, solą, pieprzem i kminkiem.

Zupa gulaszowa

Zupę gulaszową podajemy ze świeżym pieczywem, posypaną natką pietruszki.

Smacznego!

Zupa gulaszowa

Pozostaw odpowiedź