Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9689.900 - Hummus z awokado
Hummus z awokado
  • 9689.900 - Hummus z awokado

Pasta z ciecierzycy ma coraz więcej zwolenników. Często po nią sięgamy nie tylko ze względu na pyszny smak ale również ze względu na wartości odżywcze! Dziś zapraszam na Hummus z awokado! Delikatny w smaku, o cudownym zielonym kolorze z wyczuwalną nutką limonki i kolendry. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

Hummus z awokado

Składniki na hummus:

  • 200 g ciecierzycy
  • 2-3 małe awokado
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tahini
  • sok z 1 limonki
  • 1 garść świeżej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 80 ml zimnej wody

 

Składniki na tahini:

  • 50 g ziaren białego sezamu
  • 2 łyżki oleju sezamowego

 

Dodatkowo:

  • świeża kolendra do dekoracji
  • ziarna sezamu do dekoracji

 

Hummus z awokado

Przygotowanie tahini:

Sezam prażymy na rozgrzanej suchej patelni. Sezam musi być lśniący, delikatnie złoty ale nie brązowy bo pasta będzie miała gorzki smak. Uprażone ziarna przekładamy do miseczki – nie zostawiamy na patelni i odstawiamy żeby przestygły. Następnie sezam przesypujemy do elektrycznego młynka do mielenia kawy lub miski i miksujemy, co kilka sekund robiąc przerwę. Gdy pasta będzie już mała płynną konsystencję miksujemy ciągiem. Jeśli na początku miksowania mamy problem z rozdrobieniem ziaren można dodać 1 łyżkę oleju sezamowego.

Hummus z awokado

Przygotowanie hummusu z awokado:

Cieciorkę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odlewamy wodę i ponownie zalewamy ciecierzycę wodą (można dodać ok. 1 łyżki soli) i gotujemy do miękkości ok. 45-60 minut. Ugotowaną cieciorkę przesypuję na sito i jeszcze ciepłą obieramy ze skórki. W misie robota umieszczamy cieciorkę, obrane awokado, dodajemy tahini, kolendrę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wodę i sok z limonki. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Pasta musi być gładka i jednolita. Jeśli okażę się zbyt gęsta, można dodać jeszcze odrobinę wody. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz miksujemy.

Hummus podajemy z dodatkiem oliwy z oliwek, możemy udekorować świeżą kolendrą i sezamem.

Hummus z awokado

Hummus z awokado

 

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź