Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0866.900 - Jogurtowe ciasto z borówkami
4
Jogurtowe ciasto z borówkami
  • 0866.900 - Jogurtowe ciasto z borówkami

Dziś zapraszam na szybkie i uniwersalne jogurtowe ciasto z borówkami! Zamiast borówek możecie użyć dowolnych owoców sezonowych. Idealne, letnie ciasto – puszyste i wilgotne.

Jogurtowe ciasto z borówkami

Składniki na ciasto:

  • 260 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 110 g masła
  • 225 g cukru
  • 2 jajka
  • 400 g borówek
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 125 g gęstego jogurtu naturalnego

 

Jogurtowe ciasto z borówkami

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Foremkę prostokątną (keksówkę) o wymiarach 25×12 smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką krupczatką. W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka, jogurt i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę, borówki i skórkę z cytryny. Mieszamy kilka chwil drewnianą łyżką aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy do formy. Wstawiamy do piekarnika na ok. 70 minut. Studzimy.

Jogurtowe ciasto z borówkami

Jogurtowe ciasto z borówkami

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź