Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
1 komentarzy

Jogurtowe muffinki z jagodami i kruszonką

Mięciutkie, z dużą ilością owoców jogurtowe muffinki z jagodami i kruszonką sprawiły, że mimo deszczowej pogody poczułam jakby do mojej kuchni zawitało lato! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe i ta pyszna maślana kruszonka… mniam!

Jogurtowe muffinki z jagodami i kruszonką

Składniki na ciasto:

  • 260 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 65 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 280 g jogurtu waniliowego
  • 60 g masła
  • 1 szklanka jagód lub borówek

 

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki tortowej
  • 30 g masła
  • 20 g cukru pudru

 

Jogurtowe muffinki z jagodami i kruszonką

Przygotowanie kruszonki:

Składniki na kruszonkę wrzucamy do miseczki, szybko siekamy kilak chwil, a następnie rozcieramy palcami na kruszonkę.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Jogurtowe muffinki z jagodami i kruszonką

Przygotowanie muffinków:

W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, proszek, sodę, sól i cukier), w drugiej misce mieszamy składniki mokre (roztopione masło, jajka i jogurt waniliowy). Mokre i suche składniki łączymy razem szybko i niezbyt dokładnie (do suchych dodajemy mokre). Dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy całość.

Papilotki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Posypujemy kruszonkę i pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Studzimy na kratce.

Jogurtowe muffinki z jagodami i kruszonką

One Comment

Zostaw komentarz



Close