Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Jogurtowe muffinki z mini kiwi

Mięciutkie z wyczuwalną waniliową nutką jogurtowe muffinki z mini kiwi są idealne jeśli mamy ochotę na coś słodkiego. Babeczki przygotowuje się w kilka chwil, zawsze wychodzą i zachwycą smakiem każdego!

Jogurtowe muffinki z mini kiwi

Składniki na ciasto:

  • 260 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 60 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 duże jajka
  • 280 g jogurtu waniliowego
  • 60 g masła
  • ½ szklanki mini kiwi

Jogurtowe muffinki z mini kiwi

W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, proszek, sodę, sól i cukier), w drugiej misce mieszamy składniki mokre (roztopione masło, jajka i jogurt waniliowy). Mokre i suche składniki łączymy razem szybko i niezbyt dokładnie (do suchych dodajemy mokre).

Papilotki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Połówki mini kiwi zanurzamy w cieście i pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Studzimy na kratce.

Jogurtowe muffinki z mini kiwi

 

2 komentarze

    • Marta |

      Ja je mam z własnego ogrodu ale w tym roku są już dostępne też w większych sklepach, ostatnio w Lidlu widziałam. To jest Aktinidia czyli mini kiwi 🙂

      Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close