Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Kalafior zapiekany z boczkiem
Kalafior zapiekany z boczkiem
  • Kalafior zapiekany z boczkiem

Szukasz pomysłu na szybki i prosty obiad? Mam dla Ciebie rewelacyjny przepis na kalafior zapiekany z boczkiem! Uwielbiam kalafiora, najczęściej jadamy go z bułką tartą. Tym razem postanowiłam przygotować go z sosem serowym i boczkiem. To był strzał w 10!

Kalafior zapiekany z boczkiem

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 150 g surowego wędzonego boczku pokrojowego w kostkę
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 40 g startego sera parmezan
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

9954 - Kalafior zapiekany z boczkiem

Przygotowanie:

Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok. 2-3 minut. Odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni. WAŻNE żeby zbyt mocno nie przyrumienić boczku bo będzie jeszcze zapiekany!

Na tłuszczu, który pozostał z boczku podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do czosnku dodajemy mąkę i ciągle mieszając smażymy ją aż będzie lekko złota. Całość zalewamy śmietanką wymieszaną z parmezanem. Zmniejszamy palnik i gotujemy ciągle mieszając aż ser się rozpuści i otrzymamy zagęszczony sos. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec do sosu dodajemy podgotowanego kalafiora i boczek. Delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.

Pieczemy ok. 30 minut.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natka pietruszki.

Smacznego!

Kalafior zapiekany z boczkiem

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź