Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Karmelizowana cebula

Karmelizowana cebula to idealny dodatek po wszelkiego rodzaju mięs, zapiekanek czy domowych hamburgerów. Ja uwielbiam taką cebulkę ze świeżym pieczywem. Czasami dodaje jeszcze na taką kanapeczkę plasterek owczego sera!

Karmelizowana cebula

Składniki:

  • 4 cebule
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyża masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego

Karmelizowana cebula

Przygotowanie:

Cebule kroimy w talarki lub w pióra. Na patelni rozgrzewamy olej i masło i wrzucamy cebulę. Smażymy ok. 30 minut często mieszając aż cebula się zeszkli. Po tym czasie dodajemy sól i pieprz do smaku i smażymy jeszcze ok. 10-15 minut.

Karmelizowana cebula

Gdy cebula się ładnie przyrumienić dodajemy do niej ocet winny i balsamiczny i gotujemy aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec dodajemy cukier i smażymy jeszcze kilka minut.

Karmelizowana cebula

Zostaw komentarz



Close