Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1651.900 - Karmelowe tartaletki z czekoladą
Karmelowe tartaletki z czekoladą
  • 1651.900 - Karmelowe tartaletki z czekoladą

Karmelowe tartaletki z czekoladą to kolejna propozycja dla miłośników czekolady! Kruche, czekoladowe ciastko z czekoladową skorupką skrywa w sobie przepyszny krem karmelowy.. czy można chcieć czegoś więcej?! Te mini tarty bardzo mi zasmakowały. Następnym razem zrobię je ze słonym karmelem i do środka schowam orzechy 🙂

Karmelowe tartaletki z czekoladą

Składniki na ciasto:

  • 225 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki lodowatej wody

 

Składniki na masę karmelową:

  • 130 g cukru
  • 160 ml śmietanki 30%
  • 80 g masła

 

Dodatkowo:

  • 200 g czekolady (mleczna/deserowa/gorzka)
  • biała czekolada do dekoracji
  • kakao do posypania

Karmelowe tartaletki z czekoladą

Przygotowanie ciasta na tartaletki:

W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao i posiekane masło i ucieramy, aż składniki konsystencją będą przypominać bułkę tartą. Dodajemy żółtko i bardzo zimną wodę, mieszamy. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat/stolnicę i wyrabiamy aż będzie gładkie. Formujemy kulę, przykrywamy folią i na 30 minut chowamy do lodówki.

 

Przygotowanie masy karmelowej:

Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier i na małym ogniu podgrzewamy go aż się rozpuści. Cukier musimy często mieszać i pilnować by się nie przypalił. Rozpuszczony cukier ma mieć jasnozłoty kolor. Jeśli karmel będziemy podgrzewać zbyt długo będzie miał ciemny kolor i lekko gorzkawy smak!

Do rozpuszczonego cukru wlewamy ostrożnie śmietankę i często mieszając gotujemy przez 3-4 minuty aż masa będzie gładka.

Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, mieszamy aż masło się rozpuści. Masę karmelową odstawiamy do ostygnięcia.

Karmelowe tartaletki z czekoladą

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Schłodzone ciasto, dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).

Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch lub kaszę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze przez ok. 5-7 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Wystudzone tartaletki, wyjmujemy z foremek. Napełniamy je masą karmelową tak do ¾ wysokości i wstawiamy na 15-20 minut do lodówki.

W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i odstawiamy ją aby przestygła i lekko zgęstniała.

Na krem karmelowy nakładamy rozpuszczoną czekoladę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej całą noc).

Tartaletki przechowujemy w lodówce.

Przed podaniem można posypać startą, białą czekoladą

Karmelowe tartaletki z czekoladą

Pozostaw odpowiedź