Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0223.900 - Karmelowy sernik na zimno z serkiem mascarpone
5
Karmelowy sernik na zimno z serkiem mascarpone
  • 0223.900 - Karmelowy sernik na zimno z serkiem mascarpone

Delikatny, kremowy karmelowy sernik na zimno z serkiem mascarpone zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem. Puszysty jak chmurka sernik z kawałkami czekolady w środku, do tego herbatniki przełożone kakaowa masą kajmakową i pyszna polewa z karmelowej czekolady.. gwarantuję, że na jednym kawałku się nie skończy.

0239.900 - Karmelowy sernik na zimno z serkiem mascarpone

Składniki na sernik:

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 25 g żelatyny spożywczej
  • 80 ml gorącej wody
  • 300 g herbatników
  • 150 g masy kajmak czekoladowej
  • 90 g czekolady karmelowej

 

Składniki na polewę:

  • 150 g czekolady karmelowej
  • 3 łyżki masła
  • 7 łyżek śmietanki kremówki

 

Dodatkowo:

  • 150 g migdałów w płatkach

 

0227.900 - Karmelowy sernik na zimno z serkiem mascarpone

Przygotowanie sernika:

Żelatynę zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy żeby przestygła.

Śmietankę 36% ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder, serek mascarpone i serek homogenizowany. Ubijamy kilka minut. Do masy dodajemy drobno posiekaną czekoladę karmelową, delikatnie mieszamy.

Do przestudzonej żelatyny dodajemy 3 łyżki masy serowej i dokładnie mieszamy, następnie przelewamy żelatynę do sera i ucieramy aż składniki się połączą.

Na spód prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 28 układamy herbatniki, na ciastka nakładamy cienką warstwę masy kajmakowej, następnie ponownie układamy herbatniki, a na wierzch wykładamy masę serową.

Ciasto chowamy do lodówki.

0215.900 - Karmelowy sernik na zimno z serkiem mascarpone

Przygotowanie polewy:

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy żeby polewa przestygła.

Gdy sernik już stężeje wylewamy na wierzch polewę, całość posypujemy migdałami w płatkach.

0242.900 - Karmelowy sernik na zimno z serkiem mascarpone

0246.900 - Karmelowy sernik na zimno z serkiem mascarpone

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • Asiapaczu

    Written on 24 czerwca 2016

    Skoro mówisz, że jest pyszny, to jednak trzeba wypróbować.
    Do popołudniowej kawy jak znalazł, co? 🙂
    Pozdrawiam kochana 🙂

    Odpowiedz
  • Marta

    Written on 22 lipca 2016

    Marto rewelacja ten sernik, wogóle wszystkie te Twoje przepisy są świetne, a w szczególności te letnie ciasta.
    Widzę, że Maksio też często z mamą w kuchni;-)
    Mój Franek uwielbia ze mną pichcić.
    W weekend spróbujemy polędwiczek w sosie kurkowym
    Pozdrawiam
    Marta

    Odpowiedz
    • Kuchnia Marty

      Written on 25 lipca 2016

      Marto, cieszę się że moje przepisy przypadły Ci do gustu! Tak, Maksio uwielbia mi pomagać 🙂
      Całusy dla Ciebie i Frania 🙂

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź