Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Kartoflanka z kurkami i boczkiem
Kartoflanka z kurkami i boczkiem
  • Kartoflanka z kurkami i boczkiem

Kartoflanka z kurkami i boczkiem

Nie ma lepszej zupy na chłodne jesienne dni niż Kartoflanka z kurkami i boczkiem. Prosta, przepyszna i bardzo syta! Podsmażone kurki rewelacyjnie pasują do tej zupy i gwarantuje Wam, że całość zachwyci Was smakiem.

Kartoflanka z kurkami i boczkiem

Składniki:

  • 250-300 g surowego wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 300 g kurek
  • 2 marchewki
  • mały kawałek selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 suszone grzyby
  • 1 kg ziemniaków
  • 3-4 łyżki słodkiej śmietany 30%
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • sól
  • 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru
  • ok. 2 litrów wywaru warzywnego (ja wykorzystałam rosół, który mi został)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Kartoflanka z kurkami i boczkiem

Przygotowanie:

Boczek wytapiamy na patelni aż się ładnie zarumieni. Przekładamy go do garnka i zalewamy, wodą/bulionem lub rosołem – jeśli tak jak mnie zostało wam trochę rosołu to zamiast pomidorówki polecam przygotować kartoflankę! Zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz obraną pietruszkę i selera oraz pokruszone suszone grzyby. Zmniejszamy palnik i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Na tłuszczy z boczku (ewentualnie można dodać jeszcze 1 łyżkę oleju) podsmażamy cebule drobno posiekaną. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej oczyszczone kurki (duże, kroimy na mniejsze części). Smażymy wszystko ok. 5 minut i dodajemy obrane marchewki pokrojone w plasterki. Całość smażymy kilka chwil i przekładamy do garnka z wywarem.

Kartoflanka z kurkami i boczkiem

Ziemniaki obieramy i kroimy w sporą kostkę, dodajemy do zupy, tak samo jak przyprawy. Gotujemy tak długo aż ziemniaki będą miękkie (ok. 30-40 minut).

Pod koniec gotowania wyławiamy trochę ziemniaków, które blendujemy. Dodajemy do nich kilka łyżek słodkiej śmietany i dodajemy z powrotem do zupy.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Kartoflanka z kurkami i boczkiem

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź