Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 5599 - Kaszanka z karmelizowaną czerwoną kapustą i jabłkami
5
Kaszanka z karmelizowaną czerwoną kapustą i jabłkami
  • 5599 - Kaszanka z karmelizowaną czerwoną kapustą i jabłkami

Dziś zapraszam na jeden z popularniejszych polskich przysmaków w zupełnie nowej odsłonie! Kaszanka z karmelizowaną czerwoną kapustą i jabłkami to prawdziwy kulinarny hit! Bardzo się cieszę, że kaszanka ponownie wraca do łask, często w roli wykwintnego dania! Podjęłam kulinarne wyzwanie Oleju Wielkopolskiego (www.olejkonwenanse.pl) i przygotowałam danie o niebanalnym połączeniu smaków. Karmelizowana czerwona kapusta idealnie komponuje się z aromatyczną kaszanką, koniecznie musicie spróbować. #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski.

5587 - Kaszanka z karmelizowaną czerwoną kapustą i jabłkami

Składniki na karmelizowaną czerwoną kapustę:

 

Składniki na jabłka karmelizowane:

 

Dodatkowo:

 

5601 w tle - Kaszanka z karmelizowaną czerwoną kapustą i jabłkami

Przygotowanie karmelizowanej kapusty:

Cebule kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej poszatkowaną kapustę, dusimy/smażymy kilka minut często mieszając i dodajemy cukier, trochę soli, ocet balsamiczny i żurawinę. Zmniejszamy palnik i dusimy kapustę przez ok. 30-40 minut aż będzie miękka. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem.

 

Przygotowanie karmelizowanych jabłek:

Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w ćwiartki/plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i masło, dodajemy cukier i mieszamy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy jabłka i liski rozmarynu. Smażymy jabłka aż zmiękną.

Kaszanki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, odstawiamy żeby przestygły, a następnie kroimy w plasterki.

5566 - Kaszanka z karmelizowaną czerwoną kapustą i jabłkami

Przygotowanie karmelizowanych chipsów z jabłka:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150-160 stopni. Cienkie plasterki jabłka obtaczamy w cukrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut. Po upieczeniu przekładamy jabłka na czysty arkusz papieru i studzimy.

Na karmelizowanej kapuście układamy ćwiartki jabłek i plasterki kaszanki. Całość dekorujemy karmelizowanych chipsem z jabłka i świeżym rozmarynem. Posypujemy czerwonym pieprzem.

Smacznego!

5596 - Kaszanka z karmelizowaną czerwoną kapustą i jabłkami


#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź