Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
5 komentarzy

Kaszanka z karmelizowaną czerwoną kapustą i jabłkami

Dziś zapraszam na jeden z popularniejszych polskich przysmaków w zupełnie nowej odsłonie! Kaszanka z karmelizowaną czerwoną kapustą i jabłkami to prawdziwy kulinarny hit! Bardzo się cieszę, że kaszanka ponownie wraca do łask, często w roli wykwintnego dania! Podjęłam kulinarne wyzwanie Oleju Wielkopolskiego (www.olejkonwenanse.pl) i przygotowałam danie o niebanalnym połączeniu smaków. Karmelizowana czerwona kapusta idealnie komponuje się z aromatyczną kaszanką, koniecznie musicie spróbować. #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski.

Składniki na karmelizowaną czerwoną kapustę:

 

Składniki na jabłka karmelizowane:

 

Dodatkowo:

 

Przygotowanie karmelizowanej kapusty:

Cebule kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej poszatkowaną kapustę, dusimy/smażymy kilka minut często mieszając i dodajemy cukier, trochę soli, ocet balsamiczny i żurawinę. Zmniejszamy palnik i dusimy kapustę przez ok. 30-40 minut aż będzie miękka. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem.

 

Przygotowanie karmelizowanych jabłek:

Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w ćwiartki/plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i masło, dodajemy cukier i mieszamy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy jabłka i liski rozmarynu. Smażymy jabłka aż zmiękną.

Kaszanki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, odstawiamy żeby przestygły, a następnie kroimy w plasterki.

Przygotowanie karmelizowanych chipsów z jabłka:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150-160 stopni. Cienkie plasterki jabłka obtaczamy w cukrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut. Po upieczeniu przekładamy jabłka na czysty arkusz papieru i studzimy.

Na karmelizowanej kapuście układamy ćwiartki jabłek i plasterki kaszanki. Całość dekorujemy karmelizowanych chipsem z jabłka i świeżym rozmarynem. Posypujemy czerwonym pieprzem.

Smacznego!


#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

5 komentarzy

  1. Ania |

    Wygląda bardzo smakowicie a do tego te zdjęcia są świetne! Bardzo ‚ładny’ wpis. Przepis sobie zapisuję 🙂 Pozdrawiam!

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close