Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0228.900 - Kopytka marchewkowo imbirowe
2
Kopytka marchewkowo imbirowe
  • 0228.900 - Kopytka marchewkowo imbirowe

Wszyscy znamy kopytka! Są pyszne! Dziś u mnie w troszeczkę odmienionej wersji – kopytka marchewkowo imbirowe – aksamitne, rozpływające się w ustach. Najlepsze są odsmażane na masełku rozmarynowym.

Kopytka marchewkowo imbirowe

Składniki:

  • 700 g ziemniaków (najlepiej sypkich, mącznych)
  • 300 g marchwi
  • 200-210 g mąki + mąka do podsypywania
  • 1 duże jajko roztrzepane widelcem
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

 

Dodatkowo:

  • 1-2 łyżki posiekanego świeżego rozmaryny
  • 2 łyżki masła

Kopytka marchewkowo imbirowe

Wykonanie:

Ziemniaki i marchew nie obieramy, gotujemy w oddzielnych garnkach miękkości. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do jeszcze ciepłych ziemniaków i marchwi dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę posiekanego rozmaryny, przesianą mąkę, sól i przyprawy. Robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek, podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki – kopytka.

Kopytka marchewkowo imbirowe

Kopytka przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.

W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy kopytka (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).

Wyławiamy łyżką cedzakową i rozkładamy na talerzu i czekamy aż kopytka przestygną.

Kopytka marchewkowo imbirowe

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy łyżkę posiekanego rozmarynu i podsmażamy kopytka aż się zarumienią.

Przed podaniem posypujemy pozostałym świeżym rozmarynem.

Kopytka marchewkowo imbirowe

Komentarze

Pozostaw odpowiedź