Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9510 - Kotleciki ryżowe z tuńczykiem
16
Kotleciki ryżowe z tuńczykiem
  • 9510 - Kotleciki ryżowe z tuńczykiem

Jeśli znudziły się Wam już klasyczne mielone, to koniecznie przygotujcie kotleciki ryżowe z tuńczykiem z puszki. Takie kotleciki są nie tylko proste i pyszne ale również zdrowe! Ja do swoich dodałam jeszcze czerwoną paprykę, kukurydzę i szczypiorek co dodatkowo wzbogaciło smak potrawy. Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez firmę Princes #MasterTuńczyk! Zachęcam abyście również wzięli udział w konkursie bo czekają świetne nagrody! Więcej informacji znajdziecie na stronie www.konkurstunczyk.eu

Kotleciki ryżowe z tuńczykiem

Kotleciki ryżowe z tuńczykiem

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 2 x Tuńczyk w kawałkach w sosie własnym Princes (2 x 185 g)
  • ½ czerwonej papryki
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g kukurydza konserwowa
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • sól
  • pieprz

 

Dodatkowo:

  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

 

Kotleciki ryżowe z tuńczykiem

Kotleciki ryżowe z tuńczykiem

Przygotowanie:

Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Tyńczyka odsączamy na sicie z zalewy.

W misce mieszamy zimny ryż z tuńczykiem i odsączoną kukurydzą. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek, czerwoną cebulę, paprykę, musztardę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy.

Kotleciki ryżowe z tuńczykiem

Kotleciki ryżowe z tuńczykiem

Z masy formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Podajemy z lekką sałatką.

Smacznego!

Kotleciki ryżowe z tuńczykiem

Kotleciki ryżowe z tuńczykiem

Kotleciki ryżowe z tuńczykiem

Kotleciki ryżowe z tuńczykiem


Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź