Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
4 komentarzy

Krem z pomidorów z imbirem i bazyliowymi lodami

Pyszny krem z pomidorów z imbirem jest lekko pikantny i idealnie rozgrzewa. Smak zupy łagodzi mleko kokosowe i rewelacyjne bazyliowe lody, a chrupkości nadaje pieczona cieciorka! Gorąco polecam! Ten krem smakuje, że Łoo..!

Krem z pomidorów z imbirem i bazyliowymi lodami

Składniki na bazyliowe lody:

  • 1 szklanka liści bazylii
  • 150 ml mleka
  • 160 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru
  • skórka otarta z ½ limonki
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 żółtka

 

Krem z pomidorów z imbirem i bazyliowymi lodami

Składniki na krem z pomidorów

  • 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki Łowicz
  • ½ czerwonej papryki
  • 3-4 czerwone cebule
  • 1 łyżka tartego świeżego imbiru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 165 ml mleka kokosowego
  • ½ papryczki chili
  • 1 ½ litry wywaru warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy

 

Składniki na pieczoną cieciorkę:

  • ½ puszki ciecierzyce
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki oleju

 

Krem z pomidorów z imbirem i bazyliowymi lodami

Przygotowanie lodów bazyliowych:

Wszystkie składniki przekładamy do misy robota i miksujemy na jednolitą masę. Masę przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 5-7 minut często mieszając – ważne żeby nie zagotować!

Garnek odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimną masę przelewamy do miseczki i zamrażamy aż zgęstnieje. Następnie krem bazyliowy przekładamy do misy robota i ucieramy do gładkości. Masę przelewamy do pojemniczka z zamknięciem i ponownie zamrażamy.

Lody bazyliowe wyjmujemy na ok. 10 minut przed podaniem i trzymamy w temperaturze pokojowej.

Krem z pomidorów z imbirem i bazyliowymi lodami

Przygotowanie pieczonej cieciorki:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Ciecierzycę płuczemy i osuszamy z nadmiaru wody. Skrapiamy olejem i dokładnie mieszamy. W miseczce mieszamy mieloną, czerwoną paprykę, sól i pieprz. Cieciorkę posypujemy przyprawami i mieszamy. Przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut od czasu do czasu mieszając.

Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Krem z pomidorów z imbirem i bazyliowymi lodami

Przygotowanie kremu z pomidorów:

Paprykę i papryczkę chili myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i rozcinamy na pół. Cebule obieramy i kroimy w pióra. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Warzywa przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy olejem i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 35-45 minut.

Upieczone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy pomidory z puszki i imbir. Wszystko zalewamy warzywnym wywarem i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 30 minut, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą. Całość miksujemy na jednolity krem.

Zupę zdejmujemy z palnika.

Mleko kokosowe łączymy z odrobiną zupy, mieszamy żeby otrzymać jednolity płyn i wlewamy do garnka. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut.

Krem z pomidorów z imbirem podajemy z gałką bazyliowych lodów i pieczoną cieciorką.

Smacznego!

Krem z pomidorów z imbirem i bazyliowymi lodami

Krem z pomidorów z imbirem i bazyliowymi lodami

Krem z pomidorów z imbirem i bazyliowymi lodami

 

Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

4 komentarze

  1. Robert |

    Pomidory z puszki „made in Lowicz” mają gniazda nasienne z pestkami, które trzeba usunąć, zanim zrobi się z tego zupkę)) – nie wolno używać blendera, zanim nie odcedzi się pestek i gniazd. Najlepiej przeciskać przez sito. Pestki są gorzkie i dlatego zupka będzie do wylania, jeśli tego nie zrobimy. Zestawienie z lodami bardzo ciekawe, muszę spróbować.

    Odpowiedz
    • Kuchnia Marty |

      Dość często sięgam po pomidory z puszki – krojone najczęściej i nigdy nie musiałam wylewać/wyrzucać swoich dań. Dziękuje za uwagi 🙂

      Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close