Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
3 komentarzy

Krem z marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym

Challenge Accepted – kilka dni temu mój blog został wytypowany spośród wybranych blogerów kulinarnych z Polski, Rumunii, Czech i Węgier do wzięcia udziału w Konkursie fotograficznym organizowanym przez firmę Panasonic i Agencję Teraz. Na czas konkursu musiałam zamienić moją lustrzankę na aparat kompaktowy Panasonic Lumix 🙂 i zrobić zdjęcia 3 przygotowanych przez siebie potraw. Dziś zapraszam na krem z marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym – pyszny, aromatyczny i rozgrzewający! Co do samego aparatu i zdjęć nim robionych to jestem bardzo zadowolona – zresztą oceńcie sami! Aaaa i jeszcze jedno – wiecie, że ten aparat mieści się do torebki.. baaa nawet do kieszeni 😉

#LUMIXPOLSKA #EXPERIENCEFRESH

Składniki na krem z marchwi:

  • 600 g marchwi
  • 125 ml mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz kolorowy młynek
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki

 

Składniki na pieczoną ciecierzyce:

  • ½ puszki ciecierzycy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Szczypta soli

 

Dodatkowo:

  • natka pietruszki

 

Przygotowanie pieczonej ciecierzycy:

Ciecierzycę odsączamy z zalewy, płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Do miseczki przesypujemy ciecierzycę, paprykę mieloną, sól i oliwę i dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, ciecierzycę przesypujemy na dużą blachę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut od czasu do czasu potrząsając blachą.

 

Przygotowanie kremu z marchwi:

Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło i olej i podsmażamy cebulę, gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy marchew i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie zalewamy warzywa bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i gotujemy pod przykryciem ok. 30-40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy przyprawy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wlewamy mleko kokosowe. Miksujemy na gładki krem. Krem z marchwi gotujemy jeszcze kilka minut.

Podajemy z pieczoną ciecierzycą i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

3 komentarze

  1. Majulka |

    Bardzo mi się podoba przepis i to zdjęcie. Aparat dla amatorów, a wygląda bardzo profesjonalnie. Tak trzymać! 🙂

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close