Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Krem z pieczonej papryki z cieciorką i kabanosem

Pyszny, aromatyczny i rozgrzewający krem z pieczonej papryki z cieciorką i kabanosem to idealna propozycja na szybki i prosty obiad. Zupa w smaku trochę przypomina leczo więc na pewno zasmakuje miłośnikom tej potrawy.

Krem z pieczonej papryki z cieciorką i kabanosem

Składniki:

  • 3-4 cebule
  • 500 g czerwonej papryki
  • ½ papryczki chili
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka mielonej słodkiej wędzonej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2 litry rosołu drobiowego
  • 400 g cieciorki z puszki (konserwowej)
  • 150 g kabanosów

 

Krem z pieczonej papryki z cieciorką i kabanosem

Paprykę i papryczkę chili myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i rozcinamy na pół. Cebule obieramy i kroimy w pióra. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Warzywa przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy olejem i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 35-45 minut.

Upieczone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy pomidory z puszki i wszystko zalewamy rosołem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 30 minut, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką.

Krem z pieczonej papryki z cieciorką i kabanosem

Całość miksujemy na jednolity krem. Kabanosy kroimy w plasterki i dodajemy do zupy tak samo jak odcedzoną cieciorkę. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut.

Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Krem z pieczonej papryki z cieciorką i kabanosem

 

 

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close