Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
1 komentarzy

Kremowy kurczak ze szparagami i zielonym groszkiem

Dziś zapraszam na pyszny i lekki obiad. Kremowy kurczak ze szparagami i zielonym groszkiem to idealne wiosenne danie. Mnóstwo zielonych warzyw, lekki jogurtowy sos i delikatny kurczak.

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka
  • 1 pęczek szparagów
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 białe części pora
  • 4 żebra/łodygi selera
  • 150 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 250 ml rosołu drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 żółtka (duże jajko)
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego

 

Przygotowanie:

Szparagi myjemy i odłamujemy końcówki i kroimy na mniejsze części. Por i selera kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy szparagi, seler i por, smażymy ok. 7 minut. Pod koniec smażenia posypujemy solą i pieprzem. Warzywa zdejmujemy z patelni. Do tłuszczu, na którym smażyliśmy warzywa dodajemy olej, podgrzewamy i smażymy z dwóch stron kurczaka. Gdy mięso się zarumieni zalewamy je rosołem. Dusimy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodajemy zielony groszek i podsmażone warzywa. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtko i jogurt mieszamy razem, dodajemy do mięsa i warzyw i gotujemy kilka chwil.

 

One Comment

Zostaw komentarz



Close