Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 7817 - Krucha tarta z malinami
6
Krucha tarta z malinami
  • 7817 - Krucha tarta z malinami

Co połączyło Matkę Naturę i Hortex? Pyszne owoce i krucha tarta z malinami! Idealnie kruche ciasto, soczyste, lekko kwaśne owoce i ona.. Matka Natura albo Pani Wiosna jak mówi mój Synek

Patrząc na to ciacho już czuć nadchodzącą wiosnę..

7832 - Krucha tarta z malinami

Składniki na ciasto:

  • 285 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukry pudru
  • 150 g miękkiego masła
  • 6 łyżki bardzo zimnej wody

 

Składniki na nadzienie:

 

Dodatkowo:

 

7794 - Krucha tarta z malinami

Przygotowanie ciasta:

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy masło i zagniatamy ciasto (wyglądem będzie przypominać kruszonkę). Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą owijamy w folię i na ok. 30 minut chowamy do lodówki.

 

Przygotowanie nadzienia:

Mieszankę owocową zasypujemy cukrem i skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy ok 20-30 minut aż otrzymamy gęsty dżem. Owoce odstawiamy żeby wystygły.

Jedną część schłodzonego ciasta cienko rozwałkowujemy i przekładamy do formy do tarty o średnicy 25 cm. Nadmiar ciasta odcinamy, a spód nakłuwamy widelcem. Formę wkładamy na 15 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

7802 - Krucha tarta z malinami

Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze ok. 5 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika.

Maliny posypujemy mąką ziemniaczaną, delikatnie potrząsamy owocami tak żeby mąka je obtoczyła.

Na spód ciasta nakładamy przygotowany dżem, następnie lekko rozmrożone maliny, które posypujemy 2 łyżkami cukru.

Formę z ciastem ponownie wstawiamy do lodówki.

Drugą część ciasta cienko rozwałkowujemy i używając ostrego, cienkiego nożyka w cieście wycinamy kształt twarzy – u mnie kobiety – Matki Natury

Ostrożnie przekładamy ciasto na owoce, delikatnie dociskamy i wstawiamy tarte do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.

Pieczemy ok. 45-55 minut.

Smacznego!

7817 - Krucha tarta z malinami


Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź