Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
3 komentarzy

Kruche babeczki z karmelem i bananami

Kruche babeczki z karmelem i bananami to prawdziwy raj dla podniebienia! Idealnie kruche ciasto, banany i obłędny sos karmelowy, do tego lekko słone orzeszki pistacjowe. Pyyyychaaa!!!

Składniki na kruche ciasto:

  • 175 g mąki tortowej
  • 100 g zimnego masła
  • 25 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 szczypta soli
  • 1 duże żółtko

 

Składniki na sos karmelowy:

  • 150 g cukru
  • 55 g masła
  • 75 ml śmietany kremówki 30% lub36%

 

Dodatkowo:

  • 2-3 banany
  • 1 garść pistacji

 

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy. Gdy ciasto będzie jednolite wkładamy je na jedną godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto, dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek/babeczek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła). Foremki z ciastem ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy przez ok. 15-20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Przygotowanie sosu karmelowego:

Do rondelka o grubym dnie wsypujemy cukier i podgrzewamy aż cukier lekko zbrązowieje, dodajemy masło i szybko i energicznie mieszamy. Gdy masło się rozpuści, rondelek zdejmujemy z palnika i ostrożnie wlewamy śmietankę, mieszamy aż otrzymamy gładki sos. Odstawiamy do ostygnięcia.

Zimne babeczki wyjmujemy z foremek, na spód każdej wlewamy po łyżce zimnego sosu karmelowego, następnie układamy kilka plasterków banana i zalewamy wszystko karmelem. Babeczki wstawiamy do lodówki żeby sos zastygł. Dekorujemy posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.

3 komentarze

  1. Hosting |

    Nie mam pojecia, co robie zle; scisle trzymalam sie przepisu, raz walkowalam ciasto cieniej, raz grubiej, wkladalam do lodowki przed pieczniem, a babeczki wychodza za kazdym razem takie same. Ja pieke kruche smietanowe babeczki z identycznej proporcji skladnikow kruchego ciasta i nie smaruje foremek.

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close