Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8366.900 - Kruche babeczki z kremem z białej czekolady i owocami
Kruche babeczki z kremem z białej czekolady i owocami
  • 8366.900 - Kruche babeczki z kremem z białej czekolady i owocami

Kruche babeczki z kremem z białej czekolady i owocami sezonowymi smakują i wyglądają bajecznie! Maślane, kruche ciasto i delikatny krem na bazie czekolady.. Mniam.. ciężko się im oprzeć!

Kruche babeczki z kremem z białej czekolady i owocami

Składniki na ciasto:

  • 240 g mąki tortowej
  • 165 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 6-7 łyżek lodowatej wody

 

Składniki na nadzienie:

  • 300 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 150 ml śmietanki kremowej 30%
  • 400 g owoców deserowych (jeżyn, borówek, malin)

 

Kruche babeczki z kremem z białej czekolady i owocami

Przygotowanie ciasta:

Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 10-15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Po tym czasie do mąki dodajemy masło pokrojone w kostkę i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

Schłodzone ciasto, dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek/babeczek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Do foremek z ciastem wysypujemy groch i podpiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut aż ciasto będzie złote. Podpieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika. Po wystudzeniu wyjmujemy z foremek.

Kruche babeczki z kremem z białej czekolady i owocami

Przygotowanie kremu:

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy masło i zalewamy śmietanką, rozpuszczamy w kąpieli wodnej aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Lekko przestudzoną masą wypełniamy babeczki, dekorujemy owocami i na minimum 1 godzinę chowamy do lodówki. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.

Kruche babeczki z kremem z białej czekolady i owocami

Pozostaw odpowiedź