Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
3 komentarzy

Kruche ciasteczka lamparty

Przepyszne, kruche ciasteczka lamparty są dziecinnie proste w wykonami i zachwycą nie tylko smakiem ale i wyglądem. Idealne na długie, jesienne wieczory kiedy mamy ochotę schrupać coś słodkiego!

Kruche ciasteczka lamparty

Składniki na ciasto:

  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 125 g cukru
  • 1 jajko
  • 250 g mąki tortowej

 

Dodatkowo na jasnobrązowe ciasto:

  • 1 łyżeczka ciemnego kakao

 

Dodatkowo na ciemnobrązowe ciasto:

  • 2 łyżki ciemnego kakao

 Kruche ciasteczka lamparty

Kruche ciasteczka lamparty

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko, mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną odkładamy na bok, a drugą dzielimy ponownie na dwie części. Do jednej dodajemy 1 łyżeczkę kakao i zagniatamy aż ciasto będzie jednolite, do drugiej 2 łyżki kakao i również wyrabiamy aż będzie jednolite.

Każdą części ciasta dzielimy na 6 części. Z jasnobrązowego rolujemy wałki o długości ok. 20 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i chowamy do lodówki. 6 ciemnobrązowych kulek rozwałkowujemy na kształt prostokąta o takiej samej długości jak jasnobrązowe wałki. Z lodówki wyjmujemy wałki ciasta i owijamy je ciemnobrązowym ciastem. Ponownie wstawiamy ciasto do lodówki. Na koniec rozwałkowujemy jasne ciasto na kształt prostokąta o długości 20-22 cm. Schłodzone wałki ciasta owijamy w jasne placki.

Kruche ciasteczka lamparty

Wałki układamy jeden obok drugiego tworząc rulon. Delikatnie dociskamy by ciasto się zlepiło i chwilę rolujemy/wałkujemy, nadając ciastu okrągły kształt.

Tak przygotowanie ciasto chowamy na 20 minut do zamrażalnika.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Schodzone ciasto kroimy w plasterki ok. 1 cm układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach kilku centymetrów. Ciastka pieczemy ok. 15 minut.

Pozostawiamy do ostygnięcia.

Kruche ciasteczka lamparty

3 komentarze

  1. Marta |

    Przepis wydaje się być bardzo prosty – na pewno z niego skorzystam, bo podobają mi się takie ciasteczka 🙂 Wyglądają smakowicie!

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close