Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
4 komentarzy

Kruche ciasto z jeżynami

W tym roku mamy pełno jeżyn wiec postanowiłam przygotować szybkie, kruche ciasto z jeżynami właśnie! To ciacho swoją prostotą i smakiem od razu zdobyło nasze podniebienia. Oczywiście zamiast jeżyn możecie użyć dowolnych sezonowych owoców. Polecam!

Kruche ciasto z jeżynami

Składniki na ciasto:

  • 225 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 390 g mąki tortowej
  • 225 g masła
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli

 

Składniki na nadzienie:

  • sok z 1 cytryny
  • ok. 1 kg jeżyn
  • 100-110 0g cukru
  • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej

 

Kruche ciasto z jeżynami

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. W misce mieszamy cukier z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i skórką z cytryny,. Na koniec dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i jajko i wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto będzie dość kruche.

Większą połową ciasta wykładamy blachę do pieczenia o wymiarach 24 x 28.

Kruche ciasto z jeżynami

Przygotowanie nadzienia:

W drugiej misce mieszamy mąkę kukurydzianą z cukrem. Jeżyny skrapiamy z sokiem z cytryny i wrzucamy do mąki z cukrem delikatnie mieszamy. Na ciasto wykładamy owoce. Na wierzch kruszymy pozostałe ciasto.

Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 45-50 minut.

Pozostawiamy do ostygnięcia.

Kruche ciasto z jeżynami

4 komentarze

Zostaw komentarz



Close