Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
8 komentarzy

Kruche ciasto z czerwonymi porzeczkami i borówkami

Kolejny letni hit – kruche ciasto z czerwonymi porzeczkami i borówkami. Lekko kwaskowate ciasto o rewelacyjnym, świeżym smaku szybko przypadnie Wam do gustu! Proste i szybkie w przygotowaniu. Koniecznie musicie je przygotować.

Składniki na ciasto:

  • 225 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 390 g mąki tortowej
  • 225 g masła
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli

 

Składniki na nadzienie:

  • sok z 1 cytryny
  • 500 g czerwonej porzeczki
  • 500 g borówek
  • 100 g cukru
  • 5 łyżeczek mąki kukurydzianej

 

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. W misce mieszamy cukier z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i skórką z cytryny,. Na koniec dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i jajko i wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto będzie dość kruche.

Większą połową ciasta wykładamy blachę do pieczenia o wymiarach 24 x 28.

Przygotowanie nadzienia:

W drugiej misce mieszamy mąkę kukurydzianą z cukrem. Porzeczki ogrywamy od łodyżek, mieszamy z borówkami i skrapiamy z sokiem z cytryny. Wrzucamy do mąki z cukrem delikatnie mieszamy. Na ciasto wykładamy owoce. Na wierzch kruszymy pozostałe ciasto.

Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 45-50 minut.

Pozostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!

 

8 komentarzy

Zostaw komentarz



Close