Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
2
Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
  • Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Najlepsze kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami jakie jadłam! Szybkie i tanie w przygotowaniu, o obłędnym smaku, który kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem. Rabarbar i truskawki to duet idealny, któremu trudno się oprzeć. To ciasto to będzie HIT tej wiosny i lata!

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Składniki na ciasto:

  • 225 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 390 g mąki tortowej
  • 225 g masła
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 jajko klasa wagowa L
  • 1 szczypta soli

 

Składniki na nadzienie:

  • 500 g truskawek
  • 350 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 15 g płatków migdałowych

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. W misce mieszamy cukier z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i skórką z cytryny,. Na koniec dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, jajko i wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto będzie dość kruche.

Większą połową ciasta wykładamy blachę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 (blachę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia).

 

Przygotowanie nadzienia:

W drugiej misce mieszamy mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną z cukrem. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na pół. Rabarbar myjemy i kroimy 1-2 cm kawałki. Owoce wrzucamy do mąki z cukrem i delikatnie mieszamy. Na ciasto wykładamy owoce. Na wierzch kruszymy pozostałe ciasto. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.

Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 45-50 minut.

Pozostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź