Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Kruche tartaletki z jeżynami

Maślane i kruche tartaletki z jeżynami to idealna propozycja na coś słodkiego do popołudniowej kawy. Uwielbiam jeżyny, mogłabym je jeść garściami, jednak owoce te idealnie komponują się również z kruchym ciastem więc póki sezon na jeżyny trwa, zachęcam to przygotowania takich babeczek.

Kruche tartaletki z jeżynami

Składniki na ciasto:

  • 165 g mąki tortowej
  • 50 g margaryny
  • 60 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3-5 łyżek zimnej wody

 

Składniki na nadzienie:

  • 500 g jeżyn
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko

 

Kruche tartaletki z jeżynami

Przygotowanie ciasta:

Mąkę mieszamy z solą i cukrem i na 10 minut chowamy do zamrażalki. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło i margarynę i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę zagniatamy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i chowamy na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Kruche tartaletki z jeżynami

Przygotowanie nadzienia:

Jeżyny skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy mąką i cukrem. Dokładnie mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, 1/3 ciasta odkładamy, a resztę rozwałkowujemy i np. za pomocą małej miseczki wycinamy koła. Ciastem wykładamy foremki do tartaletek. Do środka nakładamy nadzienie.

Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, następnie wycinamy cienkie paseczki i układamy na nadzieniu tak, aby tworzyły kratkę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Tartaletki wstawiamy do piekarnika na ok. 35-40 minut.

Smacznego!

Kruche tartaletki z jeżynami

Kruche tartaletki z jeżynami

Kruche tartaletki z jeżynami

Zostaw komentarz



Close