Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0569.900 - Kuleczki ziemniaczano serowe
3
Kuleczki ziemniaczano serowe
  • 0569.900 - Kuleczki ziemniaczano serowe

Małe, złociste kuleczki ziemniaczano serowe to idealna przekąska na mecz i każdą inną imprezę! Jeden kęs i znika! Chrupiąca skórka i rozpływające się nadzienie najlepiej smakują z ulubionymi sosami! Gorąco polecam!

Kuleczki ziemniaczano serowe

Składniki:

  • 700 g ziemniaków (500 g po ugotowaniu)
  • sól do smaku
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pieprz do smaku
  • 150 g tartego sera mozzarella
  • 2 łyżki posiekanego koperku

 

Dodatkowo:

  • ½ szklanka mąki tortowej
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia

 

Kuleczki ziemniaczano serowe

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i studzimy. Następnie przeciskamy przez praskę lub po prostu tłuczemy (można użyć ziemniaków, które zostały nam np. z obiadu). Do ziemniaków dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, koperek oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy masę.

Z masy ziemniaczanej robimy małe placuszki (ok. 1 czubatej łyżki na sztukę), na środek nakładamy mozzarelle (ok. 1 małej łyżeczki), a następnie w dłoniach formujemy kuleczki.

Kuleczki ziemniaczano serowe

W trzech miseczkach przygotowujemy mąkę, rozbełtane jajko i bułkę tartą. Każdą ziemniaczaną kuleczkę obtaczamy najpierw w mące, następnie jajku, a na koniec w bułce tartej.

Smażymy na głębokim oleju przez ok. 3-4 minuty na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Kuleczki ziemniaczano serowe podajemy ciepłe z ulubionymi sosami.

Kuleczki ziemniaczano serowe

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź