Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Kurczak z marchewką i groszkiem

Dziś będzie szybko, prosto ale smacznie! Kurczak z marchewką i groszkiem to danie, które przygotujecie w niecałe 45 minut i od początku do końca w jednej patelni. Delikatne i soczyste mięso w śmietanowym sosie zasmakuje też najmłodszym. Taki kurczak najlepiej smakuje z ryżem lub ziemniakami.

Kurczak z marchewką i groszkiem

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 500 g mięsa z kurczaka np. z udek bez skóry i kości lub filet
  • 4 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200-250 g mrożonego groszku
  • sól
  • pieprz
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki
  • opcjonalnie świeży tymianek lub natka pietruszki

 

Kurczak z marchewką i groszkiem

Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oczyszczone i pokrojone w kostkę mięso. Smażymy ok. 5 minut i dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, smażymy jeszcze kilka chwil i zalewamy wszystko bulionem. Przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu ok. 15-20 minut. Gdy mięso jest już uduszone, a marchewka miękka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką, dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 3-4 minut, gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy zielony groszek. Gotujemy jeszcze ok. 7-10 minut aż groszek będzie miękki.

Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem lub posiekana natką pietruszki.

Smacznego!

Kurczak z marchewką i groszkiem

Zostaw komentarz



Close