Dziś będzie szybko, prosto ale smacznie! Kurczak z marchewką i groszkiem to danie, które przygotujecie w niecałe 45 minut i od początku do końca w jednej patelni. Delikatne i soczyste mięso w śmietanowym sosie zasmakuje też najmłodszym. Taki kurczak najlepiej smakuje z ryżem lub ziemniakami.
Składniki:
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 500 g mięsa z kurczaka np. z udek bez skóry i kości lub filet
- 4 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 200-250 g mrożonego groszku
- sól
- pieprz
- 150 ml bulionu drobiowego
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka mąki
- opcjonalnie świeży tymianek lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oczyszczone i pokrojone w kostkę mięso. Smażymy ok. 5 minut i dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, smażymy jeszcze kilka chwil i zalewamy wszystko bulionem. Przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu ok. 15-20 minut. Gdy mięso jest już uduszone, a marchewka miękka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką, dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 3-4 minut, gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy zielony groszek. Gotujemy jeszcze ok. 7-10 minut aż groszek będzie miękki.
Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem lub posiekana natką pietruszki.
Smacznego!