Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • tempura - Kwiaty cukinii nadziewane ricottą w delikatnej tempurze
3
Kwiaty cukinii nadziewane ricottą w delikatnej tempurze
  • tempura - Kwiaty cukinii nadziewane ricottą w delikatnej tempurze

Chrupiące i pyszne! Kwiaty cukinii nadziewane ricottą w delikatnej tempurze to moja propozycja na pożegnanie lata. W ogrodzie znalazłam jeszcze kilka kwiatów i musiałam je wykorzystać.

Faszerowane kwiaty można podawać jako przystawkę lub jako dodatek do dania głównego.

Składniki: Kwiaty cukinii

  • 8 kwiatów cukinii
  • 250 g sera ricotta
  • 2 łyżki świeżej mięty drobno posiekanej
  • odrobine suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka mąki
  • ¾ szklanki zimnej wody mineralnej gazowanej
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki sezamu

 

Kwiaty cukinii delikatnie oczyścić (należy uważać by nie uszkodzić płatków, są bardzo delikatne). Ser ricotta wymieszać z miętą, skórką z limonki i płatkami chili. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

W misce połączyć mąkę z zimna gazowaną wodą mineralną. Dokładnie wymieszać tempure aby nie pozostały żadne grudki. Doprawić solą.

W patelni albo rondelku rozgrzać olej. Farsz z ricotty przełożyć do rękawa cukierniczego i ostrożnie wypełnić nim kwiaty cukinii skręcając końcówki płatków. Kwiaty zanurzać w tempurze, odczekać chwilę aby nadmiar ciasta spłynął, posypać sezamem i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kwiaty odkładać na papierowy ręcznik.

Podawać ciepłe!

Kwiaty cukinii nadziewane ricottą w delikatnej tempurze

Komentarze

Pozostaw odpowiedź