Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 7042.900 - Lawendowe muffinki  z morelami
3
Lawendowe muffinki z morelami
  • 7042.900 - Lawendowe muffinki  z morelami

Skoro w ogrodzie mam pełno lawendy to obowiązkowo musiałam upiec lawendowe muffinki z morelami! Uwielbiam te babeczki, są mięciutkie, puszyste i zawsze wychodzą! No i przygotowuje się je w kilka chwil – polecam!

Lawendowe muffinki  z morelami

Składniki na cukier lawendowy:

  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka kwiatów lawendy

 

Składniki na muffinki:

  • 200 g mąki tortowej
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru lawendowego
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 8-10 moreli

Lawendowe muffinki  z morelami

Przygotowanie cukru lawendowego:

Cukier mieszamy z kwiatkami lawendy, przesypujemy do słoika i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 4-6 tygodnie. Następnie cukier należy przesiać  aby pozbyć się kwiatków. Zamiast cukru lawendowego możemy dodać 1 łyżkę kwiatów lawendy.

Lawendowe muffinki  z morelami

Przygotowanie muffinków:

W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier lawendowy)

W drugiej misce mieszamy roztopione masło, jajka i mleko. Suche i mokre składniki łączymy razem (do suchych dodajemy mokre), szybko mieszamy drewnianą łyżką. Z moreli usuwamy pestki i kroimy w dość grube plasterki. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości, następnie w cieście zanurzam  po 3-4 plasterki moreli, tak żeby skórka była widoczna. Muffinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni na ok. 25-20 minut.

Studzimy na kratce.

Lawendowe muffinki  z morelami

Lawendowe muffinki  z morelami

Komentarze

    • Marta

      Written on 14 lipca 2015

      Zgadzam się z Tobą 🙂 uwielbiam robić dżemy morelowo jabłkowe z dodatkiem lawendy 🙂

      Odpowiedz
  • Karolina

    Written on 29 lipca 2017

    O matko, tak bardzo kocham lawendę, a pierwszy raz widzę przepis na cukier lawendowy! Muszę koniecznie zacząć częściej stosować ją w kuchni <3 chętnie ukradnę przepisy na dania z lawendą 😉 muffiny też wyglądają przepysznie. Myślę, że lawenda mogłaby pasować także do cytrynowych muffinów lub wręcz limonkowych. Mmmm chyba wezmę się zaraz za pieczenie 😉

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź