Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 5024.1000 - Legumina z kartoflanej mąki
4
Legumina z kartoflanej mąki
  • 5024.1000 - Legumina z kartoflanej mąki

Dziś kolejny przepis z babcinego zeszytu – legumina z kartoflanej mąki. Legumina to rodzaj deseru, najczęściej jest to połączenie mąki, mleka, wody i jaj. Leguminą jest między innymi kisiel, budyń czy pudding. W zeszycie jest kilkanaście różnych przepisów na ten deser, wszystkie z roku 1956 🙂 . Legumina może być podawana na ciepło i na zimno!

Legumina z kartoflanej mąki

Składniki:

  • 10 jaj
  • 100 g cukru
  • 15-18 gorzkich migdałów
  • 60 g mąki kartoflanej (mąka ziemniaczana)
  • ¼ łyżki masła (do posmarowania formy)
  • 1 łyżka sucharka (chodzi o bułkę tartą)
  • sól

Legumina z kartoflanej mąki

Składniki na sos waniliowy:

  • 1 ½ szklanki śmietanki 30%
  • 100 g cukry
  • 1 laska wanilii

Legumina z kartoflanej mąki

Przygotowanie leguminy:

10 żółtek utrzeć z 100 g cukru tak, aby żółtka zbielały. Migdały posiekać i dodać do żółtek, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać do żółtek i wymieszać. Na koniec łyżka po łyżce dodać mąkę ziemniaczaną. Foremki/kokilki wysmarować masłem i posypać bułką tartą, przelać jajeczną masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni na ok. 20 minut (piec do tzw. suchego patyczka).

Legumina z kartoflanej mąki

Przygotowanie sosu waniliowego:

Śmietankę lekko ubić (ma być półpłynna). Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, łyżeczkę zebrać ziarenka i dodać do śmietany.

Ja zamiast śmietanki 30% dodałam słodką śmietankę 12%, ziarenka wanilii i 3 łyżki wiśniowego dżemu. 🙂

Upieczone leguminy wyłożyć na talerzyki. Można je przeciąć nożem na poł jak placki biszkoptowe i przełożyć sosem waniliowym lub polać po wierzchu.

Od razu podawać!

Legumina z kartoflanej mąki

Moje uwagi:

Z podanej porcji wychodzi ok. 10-12 kokilek. Więc leguminę można przygotować z połowy składników.

Legumina z kartoflanej mąki

 

Komentarze

Pozostaw odpowiedź