Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 7229.900 - Lekka sałatka z agrestem i zielonym ogórkiem
Lekka sałatka z agrestem i zielonym ogórkiem
  • 7229.900 - Lekka sałatka z agrestem i zielonym ogórkiem

Dziś zapraszam, na orzeźwiającą i lekką sałatkę z agrestem i zielonym ogórkiem. Idealna na drugie śniadanie lub podwieczorek lub jako dodatek do pieczonej ryby.

Lekka sałatka z agrestem i zielonym ogórkiem

Składniki:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 150 g agrestu
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
  • 1 długi ogórek
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 gałązki selera naciowego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek białej porzeczki

Lekka sałatka z agrestem i zielonym ogórkiem

Przygotowanie salsy z agrestu:

W rondelku rozpuszczamy cukier z octem balsamicznym, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pokrojony na pół agrest i kilka minut podsmażamy. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Szalotki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do agrestu, tak samo jak natkę pietruszki, sok i skórkę z limonki. Mieszamy i chowamy na godzinę do lodówki.

Selera naciowego kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie. Odkładamy na bok.

Ogórka kroimy wzdłuż w cienkie plasterki. Posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody. Ogórki układamy na talerzu, dodajemy selera naciowego, polewamy salsą z agrestu i dekorujemy porzeczką.

Lekka sałatka z agrestem i zielonym ogórkiem

Pozostaw odpowiedź