Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9208.900 - Lekka sałatka z fenkuła z mątwą
2
Lekka sałatka z fenkuła z mątwą
  • 9208.900 - Lekka sałatka z fenkuła z mątwą

Lekka sałatka z fenkuła z mątwą jest idealna jeśli mamy ochotę na lekki obiad. Niezwykle aromatyczne i orzeźwiające połączenie kopru włoskiego i owoców morza.. a dokładniej mątwy, która przez wielu niestety uważana jest za gumową i bez smaku.. uwielbiam anyżkowy smak fenkuła, który w połączeniu z sokiem z cytryny i mątwą tworzy niepowtarzalne danie.

Lekka sałatka z fenkuła z mątwą

Składniki na sałatkę dla 2 osób:

  • 300 g mątwy
  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 garście rukoli
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy

 

Składniki na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ½ ostrej zielonej papryczki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz kolorowy

Lekka sałatka z fenkuła z mątwą

Przygotowanie sosu:

Papryczkę chili drobno siekamy (można dodać mniej niż ½ sztuki), czosnek przeciskamy przez praskę. W miseczce mieszamy oliwę, ocet balsamiczny, sos sojowy i sok z cytryny. Dodajemy posiekany koperek, papryczkę i czosnek oraz musztardę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Lekka sałatka z fenkuła z mątwą

Koper włoski pozbawiamy zielonych łodyżek (odkładamy je wykorzystamy je do dekoracji), a bulwę kroimy wzdłuż na pół i usuwamy z niej twardą środkową część, a resztę kroimy w cienkie paseczki. Przekładamy do miski posypujemy odrobiną soli, dodajemy posiekany koperek i polewamy połową przygotowanego sosu. Mieszamy.

Mątwę płuczemy i usuwamy z niej błonkę/skórę, która najczęściej jest na całej długości z jednej strony. Następnie kroimy mątwę w cienki paseczki. Skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Odstawiamy do lodówki na kilka minut.

Lekka sałatka z fenkuła z mątwą

Cebule kroimy na pół, a następnie w cienkie plasterki, podsmażamy na maśle. Na patelni, na której smażyliśmy cebulę podsmażamy mątwę (jeśli na patelni zostało mało tłuszczu dodajemy łyżkę oliwy). Mątwę smażymy kilka minut – ok. 4-6 często przewracając ją na drugą stronę. Pamiętajcie, że mątwa jeśli jest poddawana zbyt długiej obróbce termicznej stanie się twarda i gumowa!

Lekka sałatka z fenkuła z mątwą

Na talerzach układamy rukolę, którą polewamy sosem. Na rukolę nakładamy fenkuł, podsmażoną cebulę i mątwę. Całość polewamy pozostałym sosem i dekorujemy gałązkami kopru.

Sałatkę można jeść na zimno i ciepło!

Lekka sałatka z fenkuła z mątwą

Komentarze

Pozostaw odpowiedź