Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Lekka zupa z sezonowych warzyw z kaszą jaglaną i gryczanymi paluszkami

Aromatyczna i lekka zupa z sezonowych warzyw z kaszą jaglaną i gryczanymi paluszkami jest przede wszystkim bardzo zdrowa no i świetnie smakuje. Idealnie dobrane warzywa sprawiają, że zupa ma wyrazisty i oryginalny smak, a kasza jaglana i chrupiące gryczane paluszki sprawiają, że zaspokoi nawet duży głód.

Lekka zupa z sezonowych warzyw z kaszą jaglaną i gryczanymi paluszkami

Składniki na rosół:

  • 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 1 porcja rosołowa, ćwiartka z kurczaka
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka gałązek świeżego lubczyku
  • 4 ziela angielskie
  • pieprz
  • sól

 

Składniki na zupę z sezonowych warzyw:

  • 2 białe części z pora
  • 1 kalarepka
  • ½ kopru włoskiego (fenkuł)
  • 3 cukinie (użyłam okrągłych)
  • 8-10 młodych ziemniaków
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 300 g zielonego groszku
  • 110 g kaszy jaglanej Kupiec
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła

 

Opcjonalnie:

  • kwaśna śmietana

 

Lekka zupa z sezonowych warzyw z kaszą jaglaną i gryczanymi paluszkami

Składniki na paluszki gryczane:

  • 100 g kaszy gryczanej prażonej Kupiec
  • 120 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 110 g zimnego masła
  • 20 g tartego żółtego sera
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 110 ml lodowatej wody

Lekka zupa z sezonowych warzyw z kaszą jaglaną i gryczanymi paluszkami

Przygotowanie mąki gryczanej:

Kaszę przesypujemy do wąskiego i wysokiego naczynia i przy użyciu blendera mielimy na mąkę. (można użyć też młynka do kawy)

Przygotowanie paluszków gryczanych:

W misce mieszamy mąkę pełnoziarnistą, mąkę gryczaną, sól i posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy posiekane, zimne masło i ucieramy widelcem aż powstaną grudki. Następnie do ciasta dodajemy starty ser i mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy lodowatą wodę i szybko wyrabiamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i na 30 minut chowamy do zamrażalnika.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni.

Lekka zupa z sezonowych warzyw z kaszą jaglaną i gryczanymi paluszkami

½ ciasta cienko rozwałkowujemy (pozostałe chowamy do lodówki) na posypanym mąką blatem i kroimy w cienkie paski ok. 1 cm. Każdy pasek skręcamy/wałkujemy wzdłuż na kształt paluszka i przecinamy na pół. Paluszki układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.

Lekka zupa z sezonowych warzyw z kaszą jaglaną i gryczanymi paluszkami

W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem.

Gotowe paluszki studzimy na kratce.

Lekka zupa z sezonowych warzyw z kaszą jaglaną i gryczanymi paluszkami

Przygotowanie rosołu:

Do garnka nalewamy ok. 3 litrów wody i wkładamy opłukane i oczyszczone mięso. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dodajemy umyte i obrane warzywa z włoszczyzny. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i odrobinę soli i pieprzu. Gotujemy aż warzywa i mięso będą miękkie (ok. 2 godzin). Następnie przecedzamy rosół. Warzywa i mięso można wykorzystać do przygotowanie farszu do pierogów.

Lekka zupa z sezonowych warzyw z kaszą jaglaną i gryczanymi paluszkami

W międzyczasie kroimy pora w talarki. Koper włoski pozbawiamy zielonych łodyżek (odkładamy je wykorzystamy je do dekoracji), a bulwę kroimy wzdłuż na pół i usuwamy z niej twardą środkową część, a resztę kroimy w cienkie paseczki. Cukinie kroimy w drobną kostkę. Ja wydrążyłam i posiekałam tylko środek z cukinii, a powstałe miseczki napełniłam później zupą. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pora i koper włoski. Jak warzywa się zeszklą dodajemy posiekaną cukinię, odrobinę solimy i dusimy warzywa aż będą miękkie. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odkładamy na bok.

Lekka zupa z sezonowych warzyw z kaszą jaglaną i gryczanymi paluszkami

Ziemniaki i kalarepkę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do rosołu i gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Jeśli chcecie żeby zupa miała konsystencję kremu na tym etapie można ją zmiksować. Do zupy dodajemy, podsmażone warzywa, kaszę jaglaną i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową. Gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut aż kasza będzie miękka. Na koniec dodajemy zielony groszek i posiekany koperek. Zupę gotujemy jeszcze ok. 7 minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupę podałam w miseczkach z cukinie z gryczanymi paluszkami i kleksem z kwaśniej śmietany.

Lekka zupa z sezonowych warzyw z kaszą jaglaną i gryczanymi paluszkami

Lekka zupa z sezonowych warzyw z kaszą jaglaną i gryczanymi paluszkami

Gotuj w zdrowym stylu

Zostaw komentarz



Close