Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
6 komentarzy

Makaron Bavette ze szparagami i krewetkami

Makaron Bavette ze szparagami i krewetkami to smak prawdziwej wiosny! Pesto przygotowane ze szparagów zachwyca delikatnym smakiem. Połączone z krewetkami z dodatkiem czosnku i chili tworzy duet idealny!

Składniki na dwie porcje:

  • 250 g makaronu Bavette Barilla
  • 250 g zielonych szparagów
  • 3 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 + 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150-200 ml wody w której gotowaliśmy makaron
  • sól
  • pieprz
  • parmezan do posypania

 

Składniki do przygotowanie krewetek:

  • ok. 10-12 dużych krewetek
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Szparagi myjemy i osuszamy. Zielonych szaragów nie musimy obierać. Następnie usuwamy (obcinamy/odrywamy) zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 długości szparaga), łodyżki drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Szalotki drobno siekamy i podsmażamy, następnie dodajemy posiekane łodyżki szparagów i 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy aż szparagi będą miękkie, w razie potrzeby można dodać 2 łyżki wody.

Makaron Bavette gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż zaleca producent. Odcedzamy i odstawiamy.

Do podsmażonej szalotki i łodyżek ze szparagów dodajemy ok. 200 ml wody, w której gotowaliśmy makaron i całość miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i oliwę i smażymy pozostałą część szparagów ok. 7 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni.

Krewetki myjemy i usuwamy głowy. Następnie delikatnie podważamy poszczególne kawałki pancerza i zdejmujemy je po czym usuwamy odnóża, delikatnie je pociągając.

Na koniec nacinamy krewetki nożem wzdłuż zewnętrznej krawędzi (na grzbiecie) i wewnętrznej (na brzuchu) i usuwamy ciemną żyłkę (jelito). Jeszcze raz dokładnie płuczemy krewetki. Jeśli macie świeże krewetki można je też usmażyć w pancerzach.

Papryczkę i 2 ząbki czosnku drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą, wrzucamy papryczkę i czosnek i przesmażamy kilka chwil. Na koniec dodajemy krewetki i smażymy ok. 4 minut, doprawiamy solą. Patelnie zdejmujemy z ognia, krewetki posypujemy posiekaną natką pietruszki i dodajemy przygotowaną pastę/pesto ze szparagów. Mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu. Następnie dodajemy ugotowany makaron i podsmażone szparagi. Dokładnie mieszamy. Podgrzewamy kilka chwil.

Przed podaniem posypujemy parmezanem.

 

 

 

6 komentarzy

  1. Asia |

    Świetny wpis. Zawsze myślałam że takie dania są bardzo trudne w przygotowaniu. Ty mi pokazałaś jak bardzo się myliłam. Dzięki 🙂

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close