Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0625.900 - Makaron z bazyliowym pesto brokułem i groszkiem
1
Makaron z bazyliowym pesto brokułem i groszkiem
  • 0625.900 - Makaron z bazyliowym pesto brokułem i groszkiem

Błyskawiczny makaron z bazyliowym pesto brokułem i groszkiem to idealna propozycja na obiad lub ciepłą kolacje. Aromatyczne, kolorowe i pyszne danie, które przygotujecie w 20 minut!

Makaron z bazyliowym pesto brokułem i groszkiem

Składniki na dwie porcje:

  • 250 g makaronu użyłam Bavette Barilla
  • 250 g brokuła (ok. ½ sztuki)
  • 150 g zielonego groszku
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwą
  • 30 g orzechów włoskich
  • 100 g pesto z bazylii (przepis na domowe pesto znajdziesz TUTAJ)
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki tartego parmezanu

 

Dodatkowo:

  • świeża bazylia do dekoracji

 

Makaron z bazyliowym pesto brokułem i groszkiem

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.

Brokuły dzielimy na małe różyczki i razem z zielonym groszkiem blanszujemy ok. 1-2 minut. Następnie szybko schładzamy warzywa w misce z wodą i lodem. Odcedzamy na sicie.

Makaron z bazyliowym pesto brokułem i groszkiem

Na patelni rozgrzewamy masło z oliwa. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekane orzechy i podsmażamy kilka chwil. Następnie dodajemy posiekany czosnek, brokuły i zielony groszek, podsmażamy. Wszystko zalewamy śmietanką, dodajemy pesto z bazylii i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Całość posypujemy tartym parmezanem.

Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.

Smacznego!

Makaron z bazyliowym pesto brokułem i groszkiem

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • era

    Written on 15 sierpnia 2016

    Te danie musi być bardzo dobre. Sama też uwielbiam makarony i wymyślam co raz nowe przepisy. Makaron kupuję zazwyczaj primo gusto, to włoski makaron dobrej jakości, od tego zależy udany posiłek 😉 Na pewno przy najbliższej okazji wypróbuję ten przepis.

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź