Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Makaron z cukinią w sosie serowym
Makaron z cukinią w sosie serowym
  • Makaron z cukinią w sosie serowym

Dziś zapraszam na przepyszny makaron z cukinią w sosie serowym. Bohaterem tego dania jest sos – niezwykle aromatyczny i intensywny. Przygotowany z najwyższej jakości serów z prawdziwym włoskim rodowodem.

Ostatnio miałam okazję uczestniczyć w unijnej kampanii „Tak smakuje Dolce Vita”, której celem jest edukacja i promowanie świadomości wśród konsumentów na temat lokalnych produktów oraz wyboru najwyższej jakości składników. Bohaterami kampanii są sery i to nie byle jakie, bo oryginalne z prawdziwie włoskim rodowodem:

•   Gorgonzola DOP
•   Asiago DOP
•   Parmigiano Reggiano DOP

Makaron z cukinią w sosie serowym

Celem akcji nie jest promocja konkretnych produktów ani marek lecz wyłącznie budowanie świadomości wśród konsumentów i promowaniu najlepszego smaku. Wybierając swój ulubiony ser warto zwrócić uwagę na Europejski System Certyfikacji, który jest drogowskazem w wyborze serów, produkowanych zgodnie z tradycyjnymi metodami i na danym rejonie geograficznym.

Dokładnie są to oznaczenia: CHNP – Chroniona Nazwa Pochodzenia i CHOG – Chroniony Obszar Geograficzny. Więcej informacji o kompani znajdziecie na stronie www.taksmakujedolcevita.pl

Makaron z cukinią w sosie serowym

Składniki:

  • 300 g ulubionego makaronu
  • 100 ml wody, w której gotowaliśmy makaron
  • 2 małe cukinie
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 30 g tartego sera Parmigiano Reggiano DOP
  • 30 g tartego sera Asiago Stagionato DOP
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 garść świeżej bazylii

Makaron z cukinią w sosie serowym

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż producent podaje na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy. (Pamiętajmy by odlać 100 ml wody, w której gotowaliśmy makaron!)

Na patelni wytapiamy/podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy jest już ładnie zarumieniony przekładamy go do miseczki.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Cukinie w plasterki ok. 2 cm grubości.

Do tłuszczu wytopionego z boczku dodajemy oliwę i podsmażamy cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok. 3 minut.

Makaron z cukinią w sosie serowym

Patelnię zdejmujemy z ognia i ostrożnie wlewamy śmietanę wymieszaną z serami i wodą, w której gotowaliśmy makaron. Mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy makaron i podsmażony boczek, dokładnie mieszamy i podgrzewamy kilka chwil. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią.

Smacznego!

Makaron z cukinią w sosie serowym

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź