Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 3824.900 - Makaron z kurczakiem i sosem jogurtowym z wasabi i zielonym groszkiem
Makaron z kurczakiem i sosem jogurtowym z wasabi i zielonym groszkiem
  • 3824.900 - Makaron z kurczakiem i sosem jogurtowym z wasabi i zielonym groszkiem

Dziś zapraszam na makaron z kurczakiem i sosem jogurtowym z wasabi i zielonym groszkiem. Ta propozycja zaciekawi w szczególności tych, którzy „dbają o linię”. Zamiast ciężkiego śmietanowego sosu przygotowałam lekki jogurtowy, a wasabi i ostra musztarda nadały wyraźnego posmaku daniu!

Makaron z kurczakiem i jogurtowym sosem z wasabi i zielonym groszkiem

Składniki:

  • 150 g makaronu (użyłam pappardelle)
  • 2 filety z kurczaka
  • 40 g rukoli
  • sól

 

Składniki na sos jogurtowy:

  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy (użyłam rosyjskiej)
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki listków tymianku
  • 90 g zielonego groszku
  • 15 g kaparów
  • sól
  • pieprz

 

Składniki na marynatę:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka kurkumy
  • sól
  • pieprz

Makaron z kurczakiem i jogurtowym sosem z wasabi i zielonym groszkiem

Filety z kurczaka płuczemy oczyszczamy i kroimy w paseczki lub kostkę. Wkładamy do marynaty, mieszamy i chowamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej całą noc.

Zamarynowane mięso grillujemy przez ok. 20-25 minut.

Kurczaka można też upiec w piekarniku. Należy przełożyć go do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez ok. 30 minut.

Makaron z kurczakiem i jogurtowym sosem z wasabi i zielonym groszkiem

Przygotowanie sosu:

W misce mieszamy jogurt, majonez, wasabi i musztardę. Zielony groszek gotujemy ok. 5 minut we wrzącej, posolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Koperek drobno siekamy i również dodajemy do sosu, podobnie jak tymianek i kapary. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą.

Sos podgrzewamy na patelni.

WAŻNE! Trzeba robić to na jak najmniejszym płomieniu by jogurt się nie zważył i zagotował! Sos ma się tylko podgrzać!

Do sosu dodajemy kurczaka i mieszamy.

Ugotowany makaron łączymy z sosem.

Na talerzu układamy rukolę, na którą nakładamy makaron z sosem.

Smacznego!

Makaron z kurczakiem i jogurtowym sosem z wasabi i zielonym groszkiem

Pozostaw odpowiedź